2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas budskap för Advent

 

 

Kära biskopar, fäder och ordenssystrar

Kära bröder och systrar i Kristus,

COVID-19-pandemin har rubbat jämvikten i våra samhällen och ställt oss inför en mycket speciell verklighet där behovet av solidaritet och omsorg om vårt gemensamma hem är mer akut än någonsin.

Den Helige Fadern har sagt att vi kan ta oss igenom den här svåra situationen, som uppstått till följd av pandemin, bara om vi förenar oss i en äkta solidaritet.

Just nu firar vi fem år sedan den påvliga encyklikan Laudato Si kom ut och uppmanas att minnas det profetiska budskapet från påven Franciskus. I Laudato Si bjöd han in oss att gå samman i solidaritet för att ta hand om vårt gemensamma hem och sätta människan i centrum. Påvens universella budskap, riktat till alla människor av god vilja, är en uppmaning till personlig omvändelse och enhet i bön och handling för att bidra till en omdaning av vårt samhälle.

Advent ska vara hoppets tid.

Dikasteriet för att främja integrerad mänsklig utveckling och Caritas Internationalis föreslår nu att det här ögonblicket av hopp ska levas som en gemenskap förenad i bön för en gemensam sak: en ankomst (advent) av ett samhälle präglat av ekologisk och social rättvisa, där mänskligheten lever i broderskap, som en enda familj i ett gemensamt hem, och som vårdar naturen som en unik gåva från Gud, såväl idag som under de kommande generationerna.

Den här förberedelsen genom bön kan genomföras i form av möten i det lokala samhället, på församlingsnivå och genom konkreta solidariska gester mot de fattiga och miljön, i familjer, skolor och på andra platser.

Caritas och kyrkans övriga socialpastorala verksamheter på stifts- och församlingsnivå kan spela en viktig roll för att stötta dessa grupper och underlätta att de möts.

För ändamålet bifogar vi förslag på dagliga böner.  De kan anpassas efter det egna sammanhanget och översättas till det lokala språket.

Böninitiativet är en del av firandet av encyklikans femårsjubileum i syfte för att göra våra samhällen runt om i världen helt och hållet hållbara och präglade av en integrerad ekologi i Laudato Si:s anda.Att be och anordna olika aktiviteter kan hjälpa oss att under den kommande sjuårsperioden verkligen fördjupas, såväl eftertanken som en livsstil som innebär att vi delar med oss till de fattiga och vårdar miljön.

I slutet av perioden hoppas vi ha kunnta uppnå en starkare medvetenhet baserad på Laudato Si:s budskap och konkreta förändringar i samhället. Vi hoppas på en större lokal solidaritet när det gäller att ta hand om de fattiga och miljön, en mer integrerad ekologi, gemenskap och universellt broderskap.

Inom kort kommer vi med mer information om initiativet, i hopp om att vi alla kan samarbeta för att öka medvetenheten hos våra stift, församlingar och samhällen om budskapet i Laudato Si ’och Fratelli Tutti. Vi ber dig att sprida det här meddelandet inom Caritas i ditt stift så att det kan nå församlingarna.

Aloysius John

Generalsekreterare för Caritas Internationalis

Förslag (på engelska) till bön för varje veckodag finns här