2019 2018 2017 2016 2015

Jemen upplever en humanitär katastrof

De intensiva striderna om hamnstaden Hodeidah på Jemens kust mot Röda havet är tillfälligt avblåsta, men någon fred finns ännu inte i sikte. Den saudiledda koalitionen har gjort klart att den är beredd att fortsätta sin offensiv mot staden om houthi-rebellerna återupptar sina anfall. Hodeidahs hamn är livsviktig för människorna i Jemen, då 80 procent av alla varor – och den humanitära hjälp som når landet – anländer dit. Skulle den skadas eller stängas hotas Jemen av humanitär katastrof och svält.

Redan i dag lever hälften av Jemens befolkning på 28 miljoner på gränsen till svält. Dessutom har landet drabbats av sin värsta koleraepidemi i modern historia. FN-organet WHO beräknar att 600 000 människor har smittats av kolera sedan i våras.Som alltid i väpnade konflikter är det barnen som är mest utsatta. Enligt FN:s barnfond Unicef lider redan mer än 400 000 av så allvarlig undernäring att de riskerar att dö.

Läget i Jemen är så osäkert och farligt att få hjälporganisationer förmår att verka där. En av de viktigaste humanitära aktörerna som ändå är på plats är FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Nu har Caritas Sverige kommit överens med dess svenska avdelning om att gåvor som kommer in till Caritas kommer att sändas till Jemen via UNHCR.

Därför kan vi nu ta emot gåvor för att hjälpa människorna i Jemen. Du är välkommen att sätta in din gåva på bidragskontot Bg 900-4789 och märka den med ”Jemen”. Du kan också enkelt swisha din gåva till 900 4789 och märka den på samma sätt.

Tack för din gåva!