2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Irak rapporterar om situationen i Mosul

I en ny rapport berättar Caritas Irak om den humanitära situationen i och omkring Mosul i norra Irak. Den 17 oktober 2016 inleddes striderna för att frita staden från IS och de östra delarna av staden är nu befriade.

Med stöd av siffror från FN:s humanitära organisation OCHA som gäller perioden 9 till 15 januari 2017 gör Caritas Irak denna sammanfattning:

  • Mer än 148 000 människor har hittills tvingats fly undan striderna. Av dem har knappt 17 000 kunnat återvända till de områden i östra Mosul som nu har säkrats av irakiska säkerhetsstyrkor. Dessa plus de flera hundratusen människor som valt att stanna kvar i de säkrade områdena är dock helt beroende av humanitär hjälp på grund av den förstörelse som IS ockupation och de nya striderna medfört. FN har kunnat föra in akut hjälp med mat och vatten.
  • Internflyktingarna som lämnat staden har funnit hjälp i nödläger som upprättats av regeringen och humanitära organisationer främst söder och öster om staden. Många har också tagit längre söderut till Baghdad.
  • Den irakiska regeringen sköter försörjningen med mat genom offentliga distributionsnät. Alldeles nära frontlinjerna är bristen på mat stor, men i vissa säkrade områden har till och med marknader kunnat öppna igen. Ett stort problem är dock försörjningen med vatten. Bara 70 procent av ledningssystemet fungerar och det bara sporadiskt och i vissa områden. Ett problem är att några reningsverk och pumpstationer fortfarande befinner sig under IS kontroll.
  • Tillgången till sjukvård, framför allt för att behandla trauma, har förbättrats en del sedan FN upprättat ett operations-fältsjukhus i Bartalah strax öster om Mosul.

Caritas Irak konstaterar att antalet flyktingar från Mosul har visat sig vara färre än man först räknade med. Anledningen ses vara att människor har valt att stanna i sina hem, må vara skadade, hellre än att ge sig iväg och leva som flyktingar i läger. Andra skäl ses vara de irakiska styrkornas noggranna planering av offensiven, vilket har gjort det möjligt för befolkningen att ha en chans att undgå beskjutningen.

Caritas Irak fortsätter nu sitt arbete för att stödja internflyktingar från Mosul som tagit sig till Baghdad. Nyligen inleddes också två nya projekt i Duhok i nordvästra Irak som ger hjälp till flyktingfamiljer.

Just i Duhok är Caritas Sverige tack vare den nyligen avslutade adventsinsamlingen med och finansierar ett skolprojekt för flyktingbarn. De cirka 500 000 kronor som skickats till Caritas Irak betalar skol- och undervisningsmateriel liksom vinterkläder för 500 barn som är på flykt. Projektet stöds också av Caritas Tyskland.

Caritas Irak har fler samarbetspartner varav CRS (Caritas USA) är den viktigaste. Till exempel arbetar de tillsammans i de omstridda områdena kring Kirkuk i nordöstra Irak. Nyligen besöktes också området kring staden Fallujah, som regeringsstyrkor återtog förra året, för att se om det är säkert nog att sätta upp ett hjälpprojekt där.

Hjälpbehovet är stort och kommer att växa. Vill du stödja Caritas arbete på plats kan du sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Irak 2017”. Du kan också ”swisha” din gåva till det nummer du finner under rubriken ”Ge en gåva” här på hemsidan.

Tack för din gåva! 

Ett av de nödläger som upprättades för flyktingar från Mosul inför offensiven i oktober 2016 (då bilden togs).

Bild: Chris de Bode/Cordaid (Caritas Nederländerna)