2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Venezuelas humanitära kris förvärras

Caritas oroas över att den humanitära krisen i Venezuela fortsätter att förvärras, liksom av de allvarliga konsekvenser som det har på tusentals män, kvinnor och barn och deras förmåga att överleva.

Suzanna Tkalec, Caritas Internationalis humanitära direktor, säger att Venezuela står inför en förvärrad kris med en ökning av fattigdomen och bristen på mat och medicin och att en alarmerande andel av barnen är undernärda.

”Majoriteten av människorna i Venezuela har inte tillgång till tillräckligt med mat”, säger Tkalec som besökte landet och Colombia i juli 2017 för att bedöma situationen.

”För att kunna köpa den minsta matkorg du behöver varje månad går det åt 12 normala löner. Mat finns i butikerna, men priserna är för höga för de allra flesta. Det är vanligt att se människor på gatorna i Caracas rota i soporna för att hitta något att äta ”.

Tkalec säger att Venezuela endast producerar 30 procent av den mat som landet behöver och att en skenande inflation driver upp priserna till hisnande nivåer, vilket gör det ännu svårare för människor att köpa mat till sina familjer.

Undernäringen bland barn ökar

Caritas säger att barns undernäring i delar av Venezuela nu nått en kris. Med ekonomin i fritt fall, brist på mat och medicin och kraftigt stigande matpriser, lider mer än hälften av landets barn i de fem områden som övervakas av Caritas av någon grad av undernäring.

”Undernäringen är på uppgång och 54 procent av barnen lider av någon nivå av näringsbrist, säger Tkalec.

”Bland barn under 5 år ligger nivån av ”måttlig akut undernäring” på 8 procent och av ”svår akut undernäring” på 3 procent. Det finns ingen modersmjölksersättning för mammor som inte kan amma ”.

Caritas Venezuela har lanserat ett stödprogram med livsmedel, vatten, hälsa och näring för barn under 5 år och vädjar om brådskande gåvor till stöd för programmet.

Dessutom stöder Caritas volontärer soppkök i många samhällen i katolska stift över hela landet som ger mat till de mest utsatta.

Påven Franciskus uttryckte nyligen djup oro över den försämrade situationen i Venezuela och det ökande antalet personer som har dödats, sårats eller fängslats av regeringen. Vatikanen har vädjat till alla parter att upphöra med våldet och har uppmanat president Maduros administration att respektera mänskliga rättigheter och främja fred och försoning.

Hälsovården nära kollaps

Landets hälsovårdssystem är samtidigt nära att kollapsa. Krisen har lett till en kritisk brist på läkemedel och en ökning av kroniska sjukdomar som malaria och difteri, eftersom det inte finns vaccin i landet.

”Hälsovården är den sektorn som påverkats kraftigast”, säger Tkalec. 

Enligt ”Medicos por la Salud”, en lokal hälsovårds-NGO som samarbetar med Caritas Venezuela, finns i Venezuela bara 38 procent av de viktiga läkemedel som ingår i en lista som uppställts av världshälsoorganisationen WHO och endast 30 procent av mediciner för att bota grundläggande smittsamma sjukdomar finns på de allmänna sjukhusen.

Fallen av diabetes har ökat med 95 procent och av högt blodtryck med 92 procent under 2017 på grund av bristen på läkemedel. Förekomsten av postnatal dödlighet har tredubblats under 2017. Samtidigt har 114 000 människor som lever med HIV och AIDS inte längre tillgång till livsviktiga läkemedel.

Fler flyr landet

Allteftersom situationen förvärras i Venezuela flyr tusentals människor från våld och förföljelse och tar sig över gränsen till grannlandet Colombia. Regeringskällor där uppskattar att mer än 60 000 passerar gränsen mellan de två länderna varje dag och regeringen verkar oförmögen att hantera inflödet.

Caritas är bekymrat över flyktingarnas levnadsvillkor och bristen på säkerhet för män, kvinnor och ensamkommande barn, vilka kan tvingas till prostitution eller värvas till väpnade grupper. CLAMOR, det latinamerikanska nätverket in av katolska organisationer som hjälper migranter, beklagar det faktum att många venezuelanska migranter, till stor del papperslösa, är offer för människohandel, sexuellt slaveri och arbetskraft utnyttjande.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppskattar att det nu finns totalt mellan 20 000 till 30 000 venezuelaner i Brasilien, 40 000 i Trinidad och Tobago och runt 300 000 i Colombia.

Caritas hjälpprojekt

Det är redan känt att Venezuela inte tar emot hjälp utifrån. Men nu har Caritas Internationalis genom att samarbeta med 10 stift i lika många delstater i Venezuela lyckats sätta igång ett hjälpprojekt som löper under ett år framåt. Målet med hjälpprogrammet är att 4 800 särskilt utsatta familjer, 7 200 undernärda barn under 5 år och 1 500 havande kvinnor ska få den hjälp de behöver.

Du kan bidra till detta hjälpprojekt genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swish-numret 900 4789. Märk din gåva med ”Venezuela”.

Hälften av alla barn som kontrollerats av Caritas i fem områden i Venezuela lider av undernäring.

Bild: Caritas Venezuela