2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Irak förbereder sig för Mosuls befrielse

Irakiska regeringsstyrkor avancerar nu i riktning mot nyckelstaden Mosul i norr. Fronten ligger i dag cirka 60 kilometer söder om staden, strax norr om staden Qayyara. Samtidigt håller de kurdiska styrkorna ”peshmerga” frontlinjer norr, nordväst och öster om staden. Planen är att ett gemensamt anfall av de båda styrkorna ska sättas in mot staden samtidigt för att befria den från Islamiska statens (IS) trupper.

Men erövringen av staden kommer inte att kunna ske utan ett kraftigt motstånd från IS som håller den. Därför räknar man med att det kommer att leda till en massiv humanitär kris. Flyktingarna som tvingas lämna staden under striderna beräknas till mellan 100 000 och 1 000 000 människor.

Därför förbereder sig irakiska regeringen och biståndsorganisationer, bland dem Caritas Irak, för att kunna möta flyktingströmmen. Man tror att de som flyr kommer att göra det i fyra riktningar – söderut mot Tikrit och Baghdad, västerut mot syriska gränsen och norr och österut mot Kurdistan.

I sina förberedelser koncentrerar Caritas Irak på att ta emot flyktingar som kommer till Baghdads och Duhoks (Kurdistan) omgivningar. Skälet är att Caritas redan finns i dessa områden och att det där finns den infrastruktur som förväntas behövas. För att ta emot flyktingarna kommer Caritas Irak att använda sina egna byggnader och byggnader som tillhör lokala katolska församlingar. Samtidigt har Caritas Irak slutit en rad samarbetsavtal för att finansiera de insatser som kommer att sättas in.

Mosul är Iraks näst största stad. Den intogs av IS styrkor i juni 2014, vilket satte igång massiva flyktingströmmar till intilliggande områden, främst Kurdistan och guvernatet Kirkuk. Fortfarande finns majoriteten av dessa internflyktingar kvar i dessa områden.

 
Caritas Sverige har i flera år kunnat stödja Caritas Irak med gåvor som kommit in. Det vill vi gärna fortsätta att göra. Vill du hjälpa oss med det kan du sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Irak 2016”. Du kan också ”swisha” din gåva till det nummer du finner under rubriken ”Ge en gåva” här på hemsidan.

Tack för din gåva! 

Flyktingbarn i norra Irak på ett dagcenter som Caritas Irak driver. De får hjälp att bearbeta sina trauma från kriget, men också grundläggande undervisning.

Bild: Kim Pozniak/CRS (Caritas USA)