2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

FN manar till ökade insatser för Haiti

Haiti står inför sin värsta humanitära kris sedan den stora jordbävningen år 2010, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon då han besökte ön för en knapp vecka sedan. Enligt FN:s nyhetstjänst uppmanade han landets vänner runt om i världen att öka sina insatser med att bistå människorna i Haiti med de resurser de nu behöver för att möta ödeläggelsen som den tropiska stormen Matthew lämnade i sitt spår.

”I dag i (staden) Les Cayes såg jag fullständig ödeläggelse. Jag talade med offren och kände deras lidande. Jag förstår deras frustration, till och med vrede”, sade Ban Ki-moon.

Den svåra stormen drog in över ö-landet den 4 oktober. Enligt FN medförde den vidsträckta översvämningar, skador på såväl infrastruktur som byggnader och brist på el och vatten särskilt i landets sydvästra delar. FN uppskattar att 546 människor dödades, 438 skadades och att 128 människor fortfarande saknas efter stormen, liksom att 2,1 miljoner människor i landet berördes av dess verkningar.

FN:s generalsekreterare talade också om kampen mot kolera i Haiti. Han beklagade djupt att epidemin fortsätter att skörda offer i landet och sade att det ”ökar det lidande som stormen förde med sig, eftersom risken för att sjukdomen sprids nu ökar”. Han tillkännagav att FN därför intensifierar sina insatser mot kolera genom att säkra tillgången på rent vatten, förbättra hygienen och stärka sjukvården.

Bild: Caritas Internationalis