2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Stiftets adventsinsamling 2016

Utbildning för barn på flykt

Av 65 miljoner människor i världen som i dag är på flykt i främmande land eller inom sitt hemlands gränser är drygt hälften barn, enligt FN-organet UNHCR. En sak har alla dessa flyktingbarn gemensamt: det är mycket svårt för dem att gå i skola. Enligt UNHCR har knappt 50 procent av barnen på flykt någon som helst möjlighet att gå i grundläggande utbildning. När det kommer till gymnasiet sjunker den siffran till 22 procent. Konsekvensen blir att barnen på flykt riskerar att förlora nyckeln som kan öppna en framtid för dem: utbildning.

Därför går Stockholms katolska stifts adventsinsamling till Caritas Sverige i år till att stödja undervisning för flyktingbarn.

Den svåraste flyktingsituationen just nu är den i Mellanöstern och Irak. Därför har vi tillsammans med Caritas Syrien, Caritas Libanon, Caritas Turkiet och Caritas Irak tagit fram fyra projekt till vilka årets adventsinsamling kommer att gå för att öka flyktingbarnens möjlighet att få grundläggande utbildning.

I Syrien har Caritas Syrien ett undervisningsprojekt i Aleppo (västra delen). Totalt omfattar projektet 5 300 elever. För det har de bett om vårt stöd.

I Libanon har Caritas Libanon har tagit fram ett skolprojekt i Byblos åt Caritas Sverige. Dess mål är att bygga ut Jbeil-skolan så att fler barn kan tas emot. Totalt omfattar projektet 860 personer, varav 65 procent är flyktingbarn.

I Turkiet undersöker Caritas Turkiet nu det stöd som Caritas Sverige kunde skicka efter förra årets adventsinsamling till en skola i en mindre stad utanför Istanbul ska förlängas. I skolan går 507 syriska elever på låg- och mellanstadiet (6 till 13 år).

I Irak har Caritas Irak flera skolprojekt på gång, ofta i samarbete med Caritas Tyskland. Viktigt är inte minst att säkra att barnen kan ta sig skolan från de läger där de bor och att de har råd med böcker och skrivmateriel. Vi är inbjudna att stödja just detta under ett år för omkring 250 flyktingbarn.

När ett globalt utbildningsprogram för flyktingbarn lanserades i november 2015 gav påve Franciskus det sitt stöd och sade: ”Att ge ett barn en plats vid en skolbänk är den finaste gåva du kan ge”.

I evangeliet understryker Jesus vikten av att vi hjälper våra systrar och bröder som på något sätt är i nöd. Han säger: ”Vad ni har gjort för en av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig” (Matteus 25:40).

Årets adventsinsamling startar den 1:a advent med den stora stiftskollekten till det karitativa arbetet. Förutom att bidra till den kan du ända fram till Trettondagen skicka in en gåva till adventsinsamlingen till biståndskontot – Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Advent 2016”.

Tack för din gåva!

Ladda ner Adventsaffischen 2016

Ladda ner Adventsbrevet 2016


Lektion i den Latinska (katolska) skolan I Ashrafieh i Jordaniens huvudstad Amman. Skolan drivs av Caritas Jordanien.

Bild: Caritas Internationalis