2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

”Tänk om vad gäller Turkiet-avtalet”

Den 28 och 29 juni 2016 möts Europeiska rådet för att utvärdera avtalet som EU slöt med Turkiet den 18 mars i år. Inför detta möte uppmanar Caritas Europa EU-ledarna att tänka om vad gäller avtalet med Turkiet. Skälet är att den pågående situationen kring migration och asyl visar att ett hot mot den europeiska värdegrunden håller på att växa fram.

Den 23 juni 2016 offentliggjorde Caritas Europa ett ställningstagande (så kallat ’position paper’) i frågan om EU:s Turkietavtal i vilket organisationen uttrycker sin tilltro till ”EU:s kapacitet att lösa denna situation om det står enat, bygger långsiktiga lösningar på solidaritet och garanterar att respektera migranternas fundamentala rättigheter”.

När detta Europeiska rådet-möte nu börjar är Caritas djupt oroat av de följder som avtalet med Turkiet har för de migranter och flyktingar som söker skydd i Europa och som nu måste söka sig ”alternativa” vägar in i Europa. Caritas Europa anser att det fokus som i EU-Turkietavtalet finns på att ”avvisa människor” skapar ett farligt prejudikat för framtiden, underminerar medlemsstaternas plikt att garantera den internationella rätten att söka asyl och i sig är ett avgörande uttryck för de europeiska regeringarnas oförmåga att enas om ett gemensamt handlande för att skydda människor i nöd. Dessutom, detta avtal visar att Europa står inför ett avgörande ögonblick vad gäller dess engagemang för sina grundläggande värderingar.

Samtidigt håller Caritas Europa fast vid sitt engagemang för dessa grundläggande värderingar på vilka EU:s ”fäder” började att bygga på detta projekt. Därför fortsätter Caritas Europa att förespråka en politik som sätter människan i centrum, eftersom en sådan politik är det enda effektiva och humana sättet att verksamt och hållbart göra något åt migranternas svåra situation i Europa.  

“Europeiska ledare måste våga att se sig omkring. Det verkar som de är inkapabla att riktigt förstå de hundratals tusen människornas desperation när de med risk för sina egna liv flyr från skräckfyllda händelser i sina hemländer. Inga stängsel kommer någonsin att stoppa dem. Vi måste hjälpa dem här och samtidigt tackla roten till det onda i deras hemländer”, säger Caritas Europas ordförande biskop Luc van Looy (Gent).

På grund av att den pågående värdenas kris är en utmaning för EU, så uppmanar Caritas Europa de regeringschefer som möts i det Europeiska rådet den 28 och 29 juni att visa att de fortsatt är trogna EU:s ”anda” och:

 

  • Garanterar respekt för FN:s flyktingkonvention från 1951 som slår fast att alla människor i behov av skydd ska ges rätt att få tillgå rättvisa och effektiva asylprocedurer, inklusive rätten att överklaga, och att de inte utsätts för godtycklig internering eller refoulement (utvisning eller avvisning när deras liv eller frihet eller i fara);
  • Öppnar fler säkra och lagliga vägar in i Europa och engagerar sig för fler platser för vidarebosättning;
  • Slutar att skicka tillbaka människor till länder utanför EU, utan att garantera dem rätten att ansöka om asyl;

För mer information kontakta:

 

Alain Rodriguez (på svenska)

Kommunikatör på Caritas Europa

Telefon: +32 (0)2 235 26 54

Mobil: +32 (0)478 58 54 37

E-mail: arodriguez@caritas.eu

 

Marie Tempesta (på engelska)

Handläggare på Caritas Europas enhet för policy och påverkansarbete 

Telefon: +32 (0)2 235 26 55

Mobil: +32 (0)478 58 54 09

E-mail: mtempesta@caritas.eu

För att läsa Caritas Europas ställningstagande (på engelska) om EU-turkietavtalet, klicka här:  

http://www.caritas.eu/sites/default/files/ce_position_paper_on_eu-turkey_agreement.pdf

Bild: Caritas Schweiz/Lefteris Partsalis