2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

SKR: Kyrkorna beklagar åtstramad migrationspolitik

Sveriges kristna råd SKR) beklagar det beslut som riksdagen tog den 21 juni 2016 om en ny migrationspolitik för Sverige.

SKR:s ordförande Lasse Svensson och generalsekreterare Karin Wiborn kommenterar beslutet så här:

”Jag beklagar riksdagens beslut om förändrad migrationspolitik som kommer att splittra familjer och bryta mot Barnkonventionen. Nu är beslutet taget, men jag vet att vi som kyrkor kommer att fortsätta arbetet för ett inkluderande och välkomnade samhälle”, säger SKR:s generalsekreterare Karin Wiborn.

Hon fortsätter: ”Det hör till kyrkans uppgift att påminna om och själv leva efter Bibelns grundläggande värderingar. Jag anser att den svenska flyktingpolitiken tydligare behöver styras utifrån respekten för människans okränkbara värdighet.”

SKR:s nuvarande ordförande Lasse Svensson säger: ”Jag anser att det är nödvändigt att fler länder är med och tar sitt ansvar för flyktingmottagandet”.

Han tillägger: ”Därför behöver Sverige även i fortsättningen vara ett föredöme för andra länder i EU och visa att vi är ett välkomnande land. Men i och med dagens beslut kommer Sverige att hamna på EU:s mininivå för flyktingmottagande, vilket är något som jag beklagar”.

Sveriges kristna råd (SKR) är en mötesplats för 26 medlemskyrkor, bland dem finns den katolska kyrkan i Sverige.