2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Laudato Si’ – tankar om påvens encyklika ett år senare

Den 24 maj 2015 publicerades påve Franciskus encyklika Laudato Si’. I ett blogginlägg skriver Caritas Internationalis generalsekreterare Michel Roy om sina tankar kring den ett år senare:

”Om jag ombads att sammanfatta Laudato Si’ i ett enda ord, så skulle det vara ’sammanlänkning’. För encyklikan är en inbjudan att hela de brustna förbindelserna mellan Gud, mänskligheten och planeten. Den är en uppmaning att kämpa för global enhet på det mest grundläggande planet.

Påve Franciskus metod för att uppnå den vision som han presenterar i Laudato Si’ är ’förnyelse’. I korthet är det en förnyelse av vårt sett att se varandra och världen och likaså av vår vilja att älska och värna skapelsen, vår nästa och oss själva.

Caritas har lyssnat till påve Franciskus uppmaning och besvarat hans utmaning med en konkret handlingsplan. Vår globala konfederations långsiktiga strategiska vision, som lanserades förra året, har titeln ’En mänsklig familj med omtanke om skapelsen’.

Under det år som gått har Laudato Si’ varit ’vind i seglen’ för Caritas kamp mot fattigdom och orättvisa på alla nivåer. Inspirerade av påve Franciskus ord om ‘nödvändigheten av att respektera folkens och kulturernas rättigheter’ har vi till exempel ökat våra insatser inom REPAM (ett kyrkligt nätverk i Amazonasregionen) tillsammans med andra kyrkliga organisationer och bidragit till skapandet av en skola i mänskliga rättigheter som vänder sig till samhällsledare i Amazonas.

Påve Franciskus betonande av att människor behöver fostras in i ett ekologiskt medborgarskap har plockats upp av många Caritas-organisationer runt om i världen med skapandet av filmer, material för skolor, rapporter och frågetävlingar.

Laudato Si’ uppmuntrar oss att arbeta med ekologiska frågor och problem som ödelägger livet inte minst för fattiga människor, till exempel ’fracking’, kolbrytning, matavfall och klimatförändringar.

Påve Franciskus encyklika är revolutionerande genom att den utmanar såväl invanda sätt att tänka som våra sätt att organisera världen. Caritas har tagit det som en möjlighet att påverka människor att handla och att stå upp för våra ideal. Laudato Si’ har förnyat den energi som Caritas satsar på att vara förkämpe och förespråkare för de fattiga.

Den framgång som Laudato Si’ rönt vilar inte bara på våra handlingar och medvetande, utan också att den helar de andliga band som binder samman oss med Gud och världen. Med påve Franciskus egna ord: ’Vår relation till naturen kan inte förnyas utan att mänskligheten själv förnyas’ (Laudato Si’ § 118).

Caritas har startat en sådan process av förnyelse och vi inbjuder alla att följa med oss på vår resa.”

 

Genom att klicka här kan du se en video (på engelska) med Caritas Internationalis ordförande kardinal Luis Antonio Tagle (Manila) och hans tankar om Laudato Si’ efter ett år med den:

https://www.youtube.com/watch?v=fDvY1qHbAlQ