2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Adventsinsamlingen gav 1,6 miljoner kronor

Stiftets och Caritas Sverige adventsinsamling för att hjälpa barn på flykt i Mellanöstern och Afrika avslutades definitivt den 15 januari.

Totalt gav insamlingen 1 579 095 kronor.

På Caritas Sverige riktar vi ett stort tack till alla som bidragit till detta!

Insamlingen som pågått under advent, jul och nyår, det vill säga under början av barmhärtighetens jubelår, hade temat ”Var barmhärtiga så som er Fader är barmhärtig”. Temat valdes därför att miljoner och åter miljoner flyktingar är kvar som internflyktingar i sina egna länder eller har sökt skydd strax utanför landets gräns och de behöver vår hjälp.

Minst hälften av alla de som är flyktingar i dag är barn, enligt FN. Dessa barn har förlorat allt det som de en gång hade. Nu när de är på flykt riskerar de att också förlora sin framtid. Därför valde Caritas Sverige att låta adventsinsamlingen 2015 gå till dessa barn som i de flesta fall är på flykt tillsammans med sina familjer.

De insamlade pengarna kommer under januari att skickas iväg till:

  • Caritas Libanon för ett projekt med särskilda insatser för att ge flyktingbarnen utbildning, hälsovård och psykosocialt stöd.
  • Caritas Turkiet för ett projekt i Istanbul där flyktingbarnen ges möjlighet att gå i skola och få hälsovård. Deras mödrar får också särskild hjälp.
  • Caritas Sydsudan för ett alldeles nytt projekt där insatser görs direkt på stiftsnivå för att säkra att de som flytt undan inbördeskriget har mat att äta – särskilt barnen lider nu – och tak över huvudet.
  • Caritas Centralafrikanska republiken som inom kort påbörjar ett nytt projekt för internflyktingar i huvudstaden Bangui. Också det kommer att sätta barnen främst och trygga deras skolgång, att de äter sig mätta och får sjukvård.

Ännu en gång ett stort tack till alla som generöst delat med sig till barnen på flykt