2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Varningarna allt högre när torkan i Etiopien förvärras

Torkan som återigen slog till i Etiopien under hösten 2015 förvärras nu och läget i en rad av landets provinser är mycket allvarligt. Antalet människor som behöver livsmedelshjälp för att överleva uppgår till 10,2 miljoner, en siffra som FN varnar kan öka till 15 miljoner inom ett par månader. Till dessa siffror ska läggas de 8 miljoner människor som den etiopiska regeringen gav stöd till redan innan den senaste torrperioden började.

I antalet av dem som nu går hungriga ingår 400 000 allvarligt undernärda barn. Av dem är omkring 48 000 yngre än fem år.

Den katolska kyrkan i Etiopien och Caritas Etiopien vädjar därför till regeringen och internationella humanitära biståndsorganisationer om att hjälpinsatser för att rädda liv omedelbart ska sättas in.

Muniya Haji Ahamed fruktade att hennes lille son Adilibara skulle svälta ihjäl innan hon hunnit komma fram till en katolsk klinik i södra Etiopien:

“Det var som att bära en död kropp. Han var så kraftlös och jag var så rädd att han skulle dö”, minns hon.

Så Muniya lämnade en ettårig baby hemma hos familjen och gick de 35 kilometerna från hembyn till katolska kyrkans klinik Taza i Hosana (Hadiya området), för att få livsviktig vård för sin son.

”När vi äntligen kom fram hit öppnade han varken ögonen eller munnen. Han hade ingen aptit längre. Men nu har han blivit bättre och jag mår också mycket bättre”, säger Muniya till Caritas Internationalis.

De som arbetar på Taza-kliniken tog hand om Adilibara, gav honom särskilt mattillskott var fjärde timme och senare också mjölk. De behandlade även hans ben som hade svullnat upp på grund av undernäringen.

Adilibara må ha återhämtat sig, men för Muniya och hennes familj är framtiden ett frågetecken. Den svåra torkan har gjort att de nu måste kämpa hårt för att finna nog med mat och vatten för att kunna överleva.

”I fjol kunde jag skörda 100 kilo majs”, säger Muniya. ”I år har det inte kommit något regn. Vad ska jag göra?”

Syster Ceiline, som tillhör kongregation De fattiga systrarnas tjänare, är ansvarig för Taza-kliniken som har en ”stabiliseringsklinik” för undernärda barn. Kliniken behandlar mellan 150 och 200 patienter per dag och av dem är omkring 50 barn.

“Under februari har antalet barn som kommit in ökat och det kommer öka mer i mars. De kommer mycket långväga ifrån och vi ger dem den vård de behöver”, säger syster Ceiline.

Hon berättar att pengar från regeringen och från privata givare har gjort det möjligt för kliniken att kunna hjälpa det ökande antalet barn, men mycket mer pengar behövs för att man ska kunna möta behovet.

“Situationen här är väldigt dyster. Många människor har ingen mat och inga mediciner. När de går tillbaka hem härifrån har dem inget som väntar på dem. När de går tillbaka hem måste de vara beredda på att möta oöverstigliga utmaningar”, säger syster Ceiline.

”Allvaret i situationen ökar hela tiden”

Allt fler etiopier berörs nu av den långa torkan i landet, som förväntas bli ännu värre i de norra och västra delarna av landet på grund av väderfenomenet El Niños verkningar. Den södra delen av landet hotas däremot av allvarliga översvämningar på grund av klimatets förändring.

Den katolska kyrkan i Etiopien vädjar därför om att en omedelbar och väl koordinerad insats sätts in för att möta krisen i de värst utsatta områdena. Den måste omfatta såväl livsmedelshjälp som att förse jordbrukarna med bra utsäde och tillgång till rent vatten.

Etiopiens katolska biskopskonferens säger att klimatförändringar och försämrad miljö har haft förödande konsekvenser för människorna i nio av landets stift och att situationen är den värsta landet någonsin stått inför.

”Allvaret i situationen ökar hela tiden och med det antalet människor som berörs. Därför uppskattar vår biskopskonferens alla de ansträngningar som såväl regeringen som biståndsorganisationer gör för att rädda liv i de områden som drabbats av torkan”, säger kardinal Berhaeyesus Souraphiel som är ärkebiskop av Addis Abeba och ordförande i biskopskonferensen.

Han tillägger att insatserna som sätts in i detta kritiska läge inte bara ska handla om att förse människorna med mat, utan också att hjälpa dem att skydda och förbättra sina möjligheter till utkomst och hjälp för att familjerna ska kunna hålla samman.

Caritas Etiopien har tillsammans med stiftens lokala Caritas-organisationer gjort bedömningar av livsmedelssäkerheten i olika delar av landet sedan maj 2015. Det nationella Caritas arbetar också tillsammans med andra organisationer för att kartlägga vilka som löper mest risk att bli undernärda, särskilt bland de små barnen, för att där kunna sätta in nödhjälp i form av livsmedel.

Caritas Internationalis lanserade tillsammans med Caritas Etiopien en vädjan om hjälp till de mest utsatta för torkans följder i november 2015. Till detta upprop skickade Caritas Sverige 380 000 kronor i slutet av december. Hjälp till torkans offer i Etiopien är också en del av årets fasteinsamling. Du kan hjälpa de behövande i Etiopien genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Fastan 2016” eller ”Etiopien 2016”.

Syster Ceiline är ansvarig för katolska kyrkans klinik Taza i Hosana (Hadiya området) där mellan 150 och 200 patienter får hjälp varje dag. Det inkluderar omkring 50 barn.

Bild: Val Morgan/SCIAF (Caritas Skottland)