2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Mer insatser behövs för syriska flyktingbarns mentala hälsa

Mer än hälften av alla syriska flyktingar i Libanon (56 procent) är under 18 år. Medan bara en av tio av dem blev skadade i konflikten innan de kom till Libanon, visar många av dem tecken på olika trauma som rädsla och mardrömmar.

Sexåriga Malak plågas av mardrömmar. Hon tvingades fly från Syrien till Libanon då familjens hus blev bombat och familjen attackerad. Men redan innan det var hon vittne till hur terrorister dödade hennes farbror och farfar och kidnappade hennes far.

Sabah är också sex år gammal. Hon brukade leka på en äng utanför sitt hem i staden Homs ända till ängen blev en plats där dödade soldater dumpades. Nu har han svåra sömnsvårigheter och är rädd för att det finns monster i hennes hem.

Mer än 1,2 miljoner syrier har sökt skydd I Libanon sedan konflikten i Syrien bröt ut I mars 2011. Malak och Sabah finns bland de 486 syriska flyktingbarn som deltagit i en studie som Caritas Libanons migrantcenter (CLMC) gjort för att klargöra krisens inverkan på flyktingbarnens mentala hälsa och välmående. Studien som utfördes under 2015 kunde fastslå att krisen hade allvarliga effekter på de syriska barnen i Libanon.

Även om de flesta av dessa barn inte blev fysiskt skadade av konflikten i Syrien, så har förlusten av hem, ägodelar och skolgång inneburit en förlorad stabilitet i livet som i sin tur blivit en källa till trauma för dem, konstaterar studien.

“Vi är särskilt oroade för dessa oskyldiga offer i den syriska flyktingkrisen. Fast de inte har haft någon del i denna konflikt är det barnen som betalar det högsta priset. De har överlevt fruktansvärt våld, vilket har berövat dem deras oskuldsfullhet”, säger fader Paul Karam som är ordförande i Caritas Libanon.

Caritas Libanon har under hela den syriska krisen befunnit sig i första ledet för att ta hand om konsekvenserna av den. Nu efter snart fem år av konflikt har organisationen och dess center CLMC hjälpt mer än 330 000 flyktingar. Det stora inflödet av flyktingar från Syrien har samtidigt satt hård press på Libanons resurser och underblåst sociala spänningar.

CLMC:s studie fann att 67 procent av barnen som deltog i den hade bevittnat bombningar och att 37 procent av dem bevittnat eller hört talas om dödande. Nästan en tredjedel av barnen uppgav att de var nervösa och oroliga, samtidigt som 37 procent led av återkommande minnesbilder och 28 procent hade mardrömmar.

”I Libanon är de nu flyktingar och tvingas genomleva sin barndom under svåra yttre förhållanden. Onekligen är det så att både konflikten och flykten kommer att ge dem djupa sår för resten av livet”, säger Paul Karam.

Studien krävde stor försiktighet av CLMC:s personal. Den genomfördes i en trygg och säker miljö av en grupp psykologer och socialarbetare som iakttog stor försiktighet i de individuella intervjuerna och de som gjordes tillsammans med deras föräldrar.

Bruno Atieh, direktor för CLMC, säger att den syriska krisen kan ha såväl en omedelbar som en långsiktig effekt på barnens välmående och utveckling:

”På CLMC har vi blivit vittne till den negativa påverkan som krisen kan ha på flyktingarnas psykologiska och sociala välmående. Trauma kan göra att de känner sig hjälplösa och oförmögna att ta goda beslut om saker som gäller deras liv.”

Caritas Libanon anser att mer behöver göras för att beskydda de syriska flyktingbarnen som lider av allvarliga trauma eller som har andra mentala problem. Organisationen har därför uppmanat FN:s flyktingorgan UNHCR att öka hjälpen till utsatta syriska och libanesiska familjer och att säkerställa att flyktingar har tillgång till sådan service som skyddar barnen. Caritas uppmanar också den libanesiska regeringen att anta en ”nolltolerans” inställning när det kommer till diskriminering och smädelser, liksom att den garanterar att lärare får adekvat utbildning för att kunna stödja de barn som behöver hjälp.

Caritas Sverige kunde efter förra årets adventsinsamling sända ner 400 000 kronor till Caritas Libanon för riktade insatser för att hjälpa de syriska flyktingbarnen.

För att läsa (på engelska) hela den studie som Caritas Libanons migrantcenter (CLMC) har gjort, klicka här: http://english.caritasmigrant.org.lb/2015/12/refugee-childrens-mental-health-status

När du landat på den sidan hos Caritas Libanon kan du ladda ner studien i pdf-format genom att klicka på ”Read more Mental” längst ned.

Samhällskunskap för syriska flyktingbarn i en skola bredvid Caritas Libanons migrantcenter (CLMC) i Beirut.

Bild: Matthieu Alexandre/Caritas Internationalis