2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Europa: EU:s oenighet förlänger migranters lidande

Den 16 september 2015 offentliggjorde Caritas Europa detta uttalande sedan EU:s extra rådsmöte misslyckats med att nå fram till beslut om flyktingkrisen:

EU:s oenighet i migrationsfrågan förlänger migranternas lidande i onödan

Caritas-organisationer över hela Europa är frustrerade över de europeiska beslutfattarnas oförmåga att nå fram till en gemensam lösning av den nuvarande flykting- och migrationskrisen. Denna oförmåga visar tydligt att Europa håller på att förlora sin kompassriktning, vilket påve Franciskus varnade EU för när han i november förra året talade i det Europeiska parlamentet.

EU-toppmötets misslyckande inte bara i onödan förlänger det lidande som hundratusentals migranter och asylsökande utsätts för då de sitter fast vid olika gränser utmed den västra Balkanvägen. Dessutom försätter misslyckandet själva det europeiska projektet i fara, det projekt som bygger på solidaritet, demokrati och frihet.

Caritas Europa är övertygat om att det finns många goda lösningar på denna kris. Lösningar som finns inom räckhåll om bara politikerna är villiga att greppa dem. Bland dess lösningar föreslår Caritas en fyrfaldig väg för att tackla krisen, rädda liv på ett effektivt och humant sätt och lägga grunden för långsiktigt varaktiga lösningar:

I Europa:

  • Inrätta säkra och legala vägar till Europa som inkluderar erkännande av humanitära visum, liksom en flyktingstatus som gäller i hela EU; slopa visumtvång vid kriser; utöka rätten till familjeåterförening; omflyttningsprogram som återspeglar verkliga behov.
  • Bistå dem som kommer via säkra och legala kanaler med effektiv integrationspolitik som bidrar till uthållig social integration bland annat genom arbets- och undervisningsintegration.

Internationellt:

  • Bidra till att säkra ett levnadsvillkoren i flyktingläger befordrar flyktingarnas mänskliga utveckling, vilket inkluderar skolor och andra aktiviteter för barn, vuxenutbildningar och tillgång till den intilliggande arbetsmarknaden.
  • Investeringar i diplomatiska och politiska åtgärder för att få ett slut på krig och uppnå varaktig fred i konfliktdrabbade länder.

Tjugo tält väntar flyktingarna i Caritas hjälpcenter i Kanjiza vid Serbiens gräns mot Ungern. Mer än 4 000 flyktingar per dag passerar genom staden varje dag.

Bild: Kira Horvath/CRS (Caritas USA)