2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Uttalande med anledning av ”World food day” 2015 (Världsmatdagen)

Sätt stopp för den omfattande hungersnöden i världen!

Endast i Europa, finns det 50 miljoner människor som inte har råd med ett riktigt mål mat om dagen. Detta beror på fattigdom, arbetslöshet, avsaknad av sociala skyddsnät och personliga kriser.

Varje 16e oktober firar vi Världsmatdagen (World Food Day). Caritas deltar ihop med nationella och internationella institutioner, civila samhällets organisationer och alla välvilliga människor med att reflektera över de 800 miljoner människor som fortfarande går hungriga i världen varje dag.

Det är nu dags att bygga vidare på förra årets globala aktivistvecka för "en mänsklig familj och mat för alla" (One Human Family, Food for All) kampanjen, där vi fick Europaparlamentet att erkänna rätten till att mat är en grundläggande mänsklig rättighet. I år siktar vi ännu högre.

För mindre än två veckor sedan kom världens ledare enhälligt överens om att teckna nya utvecklingsmål. Dessa 17 mål gäller för alla länder i världen, i enlighet med principen gemensamt och delat ansvar.

Utvecklingsmål 2 syftar till att utrota hungern i världen, att uppnå en tryggad livsmedelsförsörjning, förbättrad kost och främja ett hållbart jordbruk. Detta är en förnyad målsättning för ett av de endast delvis uppnådda millennium-målen, som togs fram för 15 år sedan. Vi kan inte vänta längre.

Vi behöver ett starkare och ett mer ambitiöst engagemang nu!

Europa är den största givaren när det gäller offentligt utvecklingsbistånd i världen, och en tryggad livsmedelsförsörjning är ett av de prioriterade målen i utvecklingspolitiken och i de befintliga budgetramarna. Men detta räcker helt klart inte. Caritas Europa uppmanar därför alla EU-institutioner och sektorer till en ökad samordning inom utvecklingspolitiken.

Klimatförändringar, energi- och markanvändning är bara några frågor som har en direkt inverkan på möjligheten att uppnå ”rätten till mat för alla” på ett hållbart sätt. Därför bör Världsmatdagen vara var och ens ansvar.

Då man tittar på missförhållanden i livsmedelssystemet i Europa är det första som dyker upp matavfall, livsmedelsförluster och livsmedelsbrist. Kommissionen uppskattar att nästan 100 miljoner ton mat går till spillo varje dag. Detta är som ett djupt sår i värdigheten i vår region och ett tecken på bristande respekt för de människor som lever med brist på mat. Påven Franciskus, i sin encyklika "Laudato Si", bekräftade den omfattande sjukdomen i den värld vi lever i. "Solidaritet" och "värdighet" är två viktiga pelare för Europa och att underlåta att följa dessa värden kommer att försvaga Europas samanhållning.

Av denna anledning uppmanar vi till nytänkande kring rättvisare och mer hållbara system för produktion och konsumtion!

Caritas nätverk stödjer utsatta människor genom att på plats dela ut mat genom, soppkök, mat-banker, ge tillgång till mikrokrediter eller investeringar i socialt hållbara jordbruk.

Med det ökande behovet av dessa typer av åtgärder bekräftar bara systemkrisen. Detta måste lösas steg för steg med en helhetssyn. En etisk och solidarisk samhällssyn bör skapa respektfulla attityder och positiva resultat, vilket skall leda till ett värdigt liv.