2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Kroatien fortsätter arbetet bland flyktingarna

Mellan midnatt och klockan tre på eftermiddag söndagen den 18 oktober 2015 anlände 2 322 nya flyktingar till Kroatien. Därför finns det nu 5 132 personer som väntar på transport vidare till Slovenien i transitlägret i Opatovac. Sedan början av flyktingkrisen har totalt cirka 195 000 flyktingar kommit till Kroatien.

Antalet inkommande flyktingar fortsätter att öka. Situationen är kritisk, däför att många som anlänt från Grekland har blivit kvar i Kroatien. Dessutom väntar 50 bussar i Sid i Serbien på att få komma in i Kroatien.

I lördags den 17 oktober var det den första dagen då migranterna slussades vidare till Slovenien. I stället för att resa in vid övergången vid tre-riksgränsen mellan Serbien, Kroatien och Ungern släpptes bara en konvoj igenom i slutet av dagen in i Slovenien. Enligt slovenska myndigheterna kommer endast 2 500 personer per dag tillåtas att komma in Slovenien. Detta är en betydande förändring då över 5 000 personer per dag var i transit till Ungern.

Caritas Kroatiens volontärer arbetar nu i tvåskift i transitlägret Opatovac. De lagar till te, tar hand om matutdelningen, uppvärmning av vatten för mjölkersättning till de små barnen, besöker utsatta grupper, rengör lager, förbereder matpaket och delar ut filtar. Då de flesta av de inkommande flyktingarna lider av luftvägs- och hudsjukdomar eskorteras de till sjukhustält. Då uppstår ofta problem, därför att de olika sjukhustälten inte ligger nära varandra. Det skapar i sin tur oro bland familjerna, då de är rädda för att de ska komma ifrån varandra. Därför behövs extra stöd och det är tidskrävande, vilket gör att det är svårt att hinna med de andra aktiviteterna.

På onsdagen den 21 oktober fick alla organisationer på plats en chans att se det nya lägret i Slavonski Brod, ett före detta oljeraffinaderi. Platsen har inte varit i bruk sedan många år och kräver omfattande arbeten för att komma i bruk. Just nu är kroatiska armén där med tunga maskiner och förbereder lägret för flyktingar och de organisationer som väntas verka där. Lägret kommer att ha kapacitet på 10 000 personer. Här kommer flyktingarna att registreras och få tillgång till medicinsk hjälp och mat.

Caritas Kroatien har bestämt skall hyra ett lager för livsmedel och övrig materiell och mobilisera upp till 100 volontärer som kommer att träffas på lördagen den 24 oktober. De kommer att introduceras till de arbetsuppgifterna som finns i lägret, liksom politik och säkerhet och annat som fältpersonalen som skall arbeta i lägret Opatovac behöver veta. 

Flyktingar på väg i östradelen av Kroatien. Caritas finns nära till hands.

Bild: Caritas Kroatien