2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

FN och Röda Korset i unikt gemensamt uttalande

Förenta nationernas generalsekreterare Ban Ki-moon och ordföranden för Internationella Röda Korset (ICRC), Peter Maurer, gjorde den 31 oktober 2015 ett unikt gemensamt uttalande.

Uttalandet är en varning för de allvarliga effekter som dagens konflikter har på civila. Det är på samma gång en vädjan om skyndsamma åtgärder för att lindra det mänskliga lidandet och otryggheten som följer i konflikternas spår.

De två ledarna betonade vikten av att internationell humanitär rätt respekteras, så att det kaos som konflikterna medför hejdas och att ytterligare instabilitet förhindras.

De två ledarna uppmanade världens länder att skyndsamt vidta följande åtgärder:

·         att fördubbla ansträngningarna för att finna hållbara lösningar på konflikter och vidta konkreta åtgärder för detta.

·         att såväl individuellt som kollektivt använda alla medel för att utöva inflytande på parterna i väpnade konflikter, så att de respekterar lag och rätt; detta inkluderar att genomföra effektiva utredningar av brott mot internationell humanitär lag, hålla förövarna till svars och utveckla konkreta mekanismer för att öka efterlevnaden av de lagar som finns.

·         att fördöma dem som begår allvarliga brott mot internationell humanitär rätt, som att avsiktligen attackera civila människor och civil infrastruktur.

·         att garantera fri tillgång till sjukvård och humanitära hjälpinsatser, liksom att skydda sjukvårds- och biståndsarbetare och deras anläggningar.

·        att skydda och bistå alla internflyktingar och flyktingar då de flyr från otrygghet, och att hjälpa dem att hitta långsiktiga lösningar, samtidigt som länder och samhällen som tar emot flyktingar för stöd.

·        att stoppa användningen av tunga explosiva vapen i befolkade områden.

”Sällan har vi bevittnat att så många människor på flykt, så mycket osäkerhet, så mycket lidande. I väpnade konflikter i Afghanistan, Irak, Sydsudan, Syrien, Jemen och på andra platser trotsar de stridande humanitetens mest grundläggande normer”, sade ICRC:s Peter Maurer.

FN räknar med att 60 miljoner människor runt om i världen har tvingats fly sina hem på grund av konflikter och våld. Det är den högsta siffran sedan Andra världskriget. Konflikter blir samtidigt allt längre, vilket innebär att många flyktingar tvingas vara borta många år från sina hem, sina samhällen och sin möjlighet att försörja sig.

”Ställd inför denna ohöljda omänsklighet har världen svarat med en oroande förlamning. Världen måste åter stå upp för att den är human och den måste uppfylla sina åtaganden under internationell humanitär rätt”, sade FN:s Ban Ki-moon.

Gaza sommaren 2014. FN:s och Röda Korsets ledare uttalar sig tillsammans mot krigens kosekvenser för civila.

Bild: Nguyen Hoang / Secours Catholique (Caritas France)