2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Salige Oscar Romero blir Caritas skyddspatron

Den 23 maj saligförklarades ärkebiskop Oscar Romero från El Salvador. Men redan under sin tjugonde generalförsamling, som hölls i Rom den 12 till 17 maj i år, antog Caritas Internationalis honom som sin skyddspatron. Sedan tidigare är också den helige Martin av Porres och den saliga Moder Teresa organisationens skyddspatroner.

I ett uttalande slår Caritas Internationalis fast att martyren och ärkebiskopen Oscar Romero är ”en ledstjärna för alla dem som utövar kärleksgärningar”.

Ärkebiskop Romero var en stark förvarare av de fattiga och utsatta i samhället och han var en ivrig främjare av fred. Han mördades när han läste mässan i huvudstaden San Salvador den 24 mars 1980, sedan han upprepade gånger fördömt våldet som rådde i hans hemland El Salvador.

I sitt uttalande skriver Caritas Internationalis: ”Ärkebiskop Romero var en god präst som visade sin solidaritet med de fattiga och svaga och han främjade rättvisa och frihet. Han framstår därför som en ledstjärna för alla dem som utövar kärleksgärningar, liksom för Kyrkan som predikar evangeliet överallt i världen. Han är en förebild för alla troende, för kvinnor och män av god vilja”.

Läs mer om den salige Oscar Romero på Stockholms katolska stifts hemsida: www.katolskakyrkan.se

Mässan i San Salvador den 23 maj 2015 under vilken ärkebiskop Oscar Romero saligförklarades.

Bild: Caritas Internationalis