2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Nytt kraftigt skalv har drabbat Nepal

En ny massiv jordbävning med magnitud 7,4 på Richterskalan drabbade det redan svårt skadade Nepal på middagen den 12 maj 2015. En rad efterskalv följde under eftermiddagen och höll befolkningen gastkramad.

”Vad vi vet hittills har skalvet drabbat de östra delarna. Förstörelsen är stor, men det tycks inte vara så många dödsoffer och skadade som under det stora skalvet för två veckor sedan. Men det nya skalvet gör att människor är mycket rädda. De känner sig helt utlämnade”, säger fader Pius Perumana SJ som är direktor för Caritas Nepal till Caritas Sverige den 14 maj under Caritas Internationalis generalförsamling i Rom.

Nu uppskattas antalet dödsoffer till omkring 60 och skadade till över 1 000 personer. Förödelsen denna gång var mindre än under det ännu större skalvet för två veckor sedan. Ändå kollapsade många byggnader, eftersom de skadats redan under den första jordbävningen.

”Människor håller sig nu utomhus av rädsla för ännu flera skalv. De bor, äter och sover utomhus. Ja, de till och med arbetar utanför sina kontorshus, då de inte vågar gå in i byggnaderna”, säger John Coughlin på Caritas Internationalis avdelning för akuta hjälpinsatser.

Fader Pius Perumana säger att en mycket bekymmersam sak är att det efter detta andra skalv har blivit mycket svårt att föra in hjälp. Landets enda flygplats i Katmandu har tvingats stänga för tunga flygplan, eftersom man är rädd att landningsbanorna inte längre håller för ta emot dem då de landar.

Detta bekräftas av John Coughlin på Caritas Internationalis:

”Alla förnödenheter och nödvändig materiel måste just nu föras in landvägen från Indien. Vi håller på att organisera det just nu.”

Du kan ge en gåva till offren för jordbävningen i Nepal genom Caritas Sveriges biståndskonto Bg 5810-1312. Märk din gåva med ”Nepal 2015” på talongen eller överföringen. Alla gåvor går oavkortade till dem som behöver hjälpen.

Fader Pius Perumana SJ, ordförande för Caritas Nepal, under Caritas Internationalis generalförsamling den 13 maj 2015.

Bild: Elodie Perriot / Caritas Internationalis