2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Caritas Sverige skickar 500 000 kronor till Nepal

Efter de två stora jordbävningarna i Nepal – den 25 april och den 12 maj – avtar nu efterskalven, även om mindre skalv fortfarande förekommer både i Katmandu och ute på landsbygden. Det stora hotet mot människorna har i stället blivit de jordskred som följer i jordbävningarnas spår. Ett stort sådant inträffade den 24 maj i provinsen Myagdi och tvingade tusentals människor på flykt. Fler jordskred befaras komma.

Hittills har inte skreden tagit några liv, men de båda jordbävningarna har haft förödande följder:

  • 8 669 människor har dödats, vilket gör detta till den största katastrofen i landets historia.
  • Omkring 500 000 hem har dessutom förstörts och ytterligare nästan 300 000 har skadats, vilket gör att nödbostäder nu är det mest pressande behovet.

Under den månad som gått sedan den första stora jordbävningen har Caritas kunnat hjälpa 129 520 drabbade människor med materiel till nödbostäder (presenningar, mattor och filtar), mat, rent vatten, sanitets- och hygienartiklar och hälsovård. Målet är att ha nått 175 000 drabbade i slutet av juni månad.

På plats finns erfaren Caritas-personal från Nepal, Indien, Indonesien, Australien, USA, Tyskland och flera andra länder som arbetar med att hjälpa de drabbade. Insatserna leds av Caritas Nepal och dess generalsekreterare fader Pius Perumana. Den stora utmaningen just nu är att lösa de svåra logistiska problemen med att få in hjälpen i landet och därefter få ut den till de drabbade områdena på landsbygden.

För att stödja det fortsatta arbetet med att hjälpa offren för jordbävningarna och jordskreden kommer Caritas Sverige att i dag den 27 maj 2015 föra över 500 000 kronor till Caritas Nepal.

Ett stort tack till alla som bidragit med gåvor för att göra detta möjligt!

Med juni månad börjar monsunsäsongen i Nepal. Det betyder mycket regn, vilket gör det ännu svårare för familjerna att bygga upp sina hem igen. Och det i sin tur leder till att behoven av hjälp kommer att fortsätta öka. Samtidigt fruktar man i Nepal att regnen kan göra att fler jordskred inträffar. De är inte bara ett hot mot befolkningen, utan också mot möjligheterna att få ut hjälpen i landet genom att de kan skära av transportlederna.

Samtidigt säger fader Pius Perumana: ”Det som imponerar mest på mig är befolkningens motståndskraft. Fast de omges av förödelse och lidande, så har människor inte gett upp hoppet. Det är en stor uppmuntran för mig och oss alla och jag är säker på att Nepal kommer att resa sig ur denna tragedi”.

Men behovet av hjälp är alltså ännu mycket stort. Därför kommer Caritas Sveriges biståndskonto Bg 5810-1312 att fortsätta att vara öppet för dem som vill hjälpa människorna i Nepal. Märk din gåva med ”Nepal 2015” på talongen eller överföringen. Alla gåvor går oavkortade till dem som behöver hjälpen.

En Caritas-medarbetare från Tyskland besöker en by i Gorkha-provinsen som drabbats av jordbävningarna.

Bild: Matthieu Alexandre / Caritas Internationalis