2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

“Migration är inget brott”

Inför Världsflyktingdagen den 20 juni 2015 publicerade Caritas Europa följande uttalande:

Oviljan hos Europas beslutsfattare att höra och se hur migranterna och flyktingarna vid våra gränser lider kväver drömmen om den Europeisk Unionen som en förkämpe för mänskliga rättigheter och solidaritet.

Tidigare i år begav sig en grupp om 65 människor ut på en farlig resa från Somalia till Europa. Bara 3 personer överlevde. De tre var alla havande kvinnor och de befinner sig just nu i Sverige. Caritas Sverige frågade dem: ”Var det värt att ni gav er iväg?”. Alla tre svarade: ”Om vi hade stannat kvar hade vi dött i alla fall”.

Europa blir alltmer konfronterad med just denna verklighet. Ändå använder hon strutsens taktik i hopp om att detta problem löser sig bara genom att man inte ser det. Därför gömmer sig Europa bakom höga stängsel, en allt starkare militär närvaro vid sina gränser och en allt skarpare retorik. Detta måste få ett slut. Migranter och flyktingar är inga brottslingar. De är människor i behov av hjälp och de är så desperata att de är beredda att sätta sina liv på spel genom att ge sig ut på livsfarliga resor. Varför? Därför att om de stannar kvar ”skulle de ha dött i alla fall”.

Den 18 juni i år offentliggjordes påve Franciskus encyklika ”Laudato Si” som tar upp de risker som livet på jorden utsätts för på grund av klimatförändringen. Många av migranterna och flyktingarna som tvingas ge sig iväg gör så på grund av förhållanden som uppstått i klimatförändringens spår. Detta är europeiska ledare medvetna om, men de föredrar att gräva ner sig i främlingsfientliga debatter som bara bidrar till en långsam men stadig urholkning av den europeiska drömmen. 

”Den solidaritet som vi behöver är solidaritet inte enbart mellan EU:s medlemsstater i norr och söder, utan en solidaritet också mellan folken”, säger Caritas Europas generalsekreterare Jorge Nuno Mayer.

”Vi vill höra de europeiska ledarna säga ”yes we can” till flyktingarna. Ja till att rädda liv. Ja till förflyttning och solidaritet. Därför att Europa kan saga det om hon bara vill.”

Vi upprepar vårt budskap “Migration är inget brott” som vi publicerade inför EU-mötet den 16 juni i år där unionens migrationsagenda diskuterades. Och vi uppmanar EU:s ledare att stå upp för solidaritet och beskydd och för flyktingarnas och migranternas mänskliga värdighet.

För att läsa det uttalandet gå till: http://www.caritas.eu/news/migration-is-not-a-crime?utm_source=Caritas+Europa+Newsletter+Subscribers&utm_campaign=0a1b1e4567-WorldRefugeeDay20156_18_2015&utm_medium=email&utm_term=0_22b303b08c-0a1b1e4567-373091221

”Se hoppet i flyktingarnas ögon och hjärtan”.

Påve Franciskus på Världsflyktingdagen 2015