2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Jordskred fortsätter att skörda offer i Nepal

Såväl efterskalv som jordskred fortsätter att inträffa i Nepal. Särskilt jordskreden framstår nu som ett allt större hot. Jordbävningarna den 25 april och den 12 maj 2015 har destabiliserat de branta bergssidorna och så sent som den 11 juni rapporterade nyhetsbyråerna om ett större jordskred i nordöstra delen av landet med 15 dödsoffer och ett tiotal saknade människor som följd. Dessutom väntas nu i mitten av juni monsunperioden börja med kraftiga regn som ytterligare försvagar bergssidorna.

Människorna i Nepal har påbörjat uppröjningsarbetet och även börjat bygga upp åtminstone tillfälliga bostäder för att kunna skydda sig under monsunperioden. Men eftersom efterskalven fortsätter är det svårt för dem att planera för nya permanenta hus. Efterskalven tar också ut sin rätt på hur människorna mår. De vill att faran ska vara över, så att de kan gå tillbaka till sina normala liv. Ändå öppnade skolorna i landet igen den 31 maj och eleverna gick tillbaka till sina klassrum av vilka en del hade måst ersättas med temporära lokaler.

Caritas personal på plats i landet har nu kunnat hjälpa nästan 140 000 människor med materiel till nödbostäder (presenningar, mattor och filtar), mat och vatten, sanitär och hygienutrustning. Ytterligare drygt 2 500 människor har kunnat få medicinsk och psykosocial hjälp. Och Caritas medarbetare, både de inhemska från Caritas Nepal och de drygt 100 som kommit till landet från andra Caritas-organisationer, fortsätter oförtröttat arbetet. Målet är att i slutet av juni ha nått omkring 180 000 människor med hjälp

Den största utmaningen just nu är den annalkande monsunperioden. Många familjer saknar ännu ett ordentligt skydd mot regnen och oron är stor också för att denna mycket blöta period ska stoppa hjälpen från att komma fram till de mer avlägsna delarna av landet. Men Caritas planerar att fortsätta med sitt hjälparbete i möjligaste mån trots väderleken.

Skälet till att arbetet måste fortgå är inte minst att redan före jordbävningarna levde 25 procent av Nepals befolkning i svår fattigdom. Caritas prioriterar därför de mest utsatta och marginaliserade grupperna i sitt arbete. Det gäller också ansträngningarna att nå fram till avlägsna och svårtillgängliga delar av landet. Ibland är hjälparbetarna tvungna att själva bära upp materielen till fots, eftersom byarna bara kan nås via stigar eller på grund av vägarna skadats eller spolats bort.

 

Behovet av hjälp är alltså ännu mycket stort. Därför fortsätter Caritas Sveriges biståndskonto Bg 5810-1312 att vara öppet för dem som vill hjälpa människorna i Nepal. Märk din gåva med ”Nepal 2015” på talongen eller överföringen. Alla gåvor går oavkortade till dem som behöver hjälpen.

Medicinsk hjälp på väg i Gorkha provinsen. Under de senaste veckorna har Caritas medarbetare gått till fots för att nå isolerade byar i denna provins där epicentrum för jordbävningen den 25 april i år låg.

Bild: Cammillian Task Force