2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Hjälparbetet i Sydsudan utsatt för hård press

Inför FN-mötet i Genève den 16 juni 2015 med som hölls med givarländer till det inbördeskrigsdrabbade Sydsudan publicerade Caritas Sydsudan detta uttalande:

”Den senaste tidens upptrappning av striderna mellan regeringens och dess motståndares trupper har medfört ytterligare lidande och hunger för Sydsudans folk. Caritas Sydsudan tillsammans med sina lokala och internationella Caritas-partner, bland dem CAFOD (Caritas England & Wales), CRS (Caritas USA), Cordaid (Caritas Nederländerna), Trocaire (Caritas Irland) och Caritas Schweiz, gör allt vad de kan för att hjälpa befolkningen.

Men i dag gör striderna att denna livlina av hjälp är utsatt för en mycket hård press. Hjälporganisationer har fått sina kontor och hjälpstationer plundrade och några av dem har dragit tillbaka sin personal. Hoppet som fortfarande lever hos befolkningen är nu hårt prövat.

Perioden maj till juli kallas här ”den magra säsongen”, för människorna är då hänvisade till att leva på resterna av sin förra skörd innan den nya kan tas in. Nu är emellertid många jordbrukare med sina familjer internflyktingar som bor i läger eller är hemlösa eller så har de flytt till något grannland. Det betyder att sådden som gjordes för ett par månader var för liten, vilket i sin tur betyder att den kommande skörden inte kommer att räcka långt. Vi står därför inför risken att 4,5 miljoner människor (eller 40 procent av landets befolkning) kan komma att hungra.    

Under de två senaste åren har vi haft internationella hjälporganisationer som stått vid vår sida och gjort att vi har kunnat undvika en hungersnöd. Vi har uppnått mycket när det gäller att rädda liv – 1,7 miljoner människor har nåtts av livsuppehållande humanitär hjälp. Enligt den avgående chefen för FN:s hjälpinsats i Sydsudan (UNMISS) Toby Lanzer kunde kombinationen av dessa hjälpinsatser och det sydsudanesiska folket motståndskraft hindra att matkrisen utvecklades till en katastrof.

Nu däremot hotar ännu en gång läget att utvecklas till en katastrof och vi behöver all hjälp vi kan få från de internationella hjälporganisationerna för att kunna undgå en sådan.

Som en kyrklig och katolsk organisation gör vi allt vad vi kan – lokala präster och volontärer tar sig över fronterna mellan de stridande parterna för att nå människorna med den hjälp de lyckas samla ihop. Men detta är en droppe i ett hav av nöd och behov.

FN:s givarkonferens som nu ska hållas i Genève kan komma att bli avgörande för det sydsudanesiska folkets framtid. Bara några få delar av världens yngsta land har hittills kunnat undgå att utsättas för detta onödiga våld. Man uppskattar att 7,8 miljoner människor i Sydsudan inte har nog att äta och upptrappningen av striderna under de senaste månaderna har lett till att ytterligare hundratusentals människor nu flyr för sina liv.

Som en nationell hjälporganisation som kämpar för att kunna hjälpa till att möta krisen som utspelas mitt ibland oss är vi i vår tur hänvisade till att få stöd från utländska givare och Caritas Internationalis-nätverket.” 

Givarkonferensen nådde inte hjälpmålet

Vid FN:s givarkonferens den 16 juni 2015 utlovade en rad länder ett förnyat stöd till Sydsudan på sammanlagt 275 miljoner dollar (2,3 miljarder kronor). Summan motsvarar endast en dryg tredjedel av det hjälpbehov på omkring 800 miljoner dollar som FN-organet OCHA (Avdelningen för koordination av humanitär hjälp) beräknar behövs för att kunna möta matkrisen i landet på ett adekvat sätt.

Flera hjälporganisationer talar nu om att en ”trötthet” börjar sprida sig bland traditionella givarländer. Hjälpbehovet ökar i världen och det sker på allt fler platser samtidigt. Dessutom finns en rad krishärdar där konflikter och mänskligt lidande fortsätter utan någon lösning i sikte.

Caritas Sverige har vid flera tillfällen kunnat sända bidrag till det arbete som Caritas Sydsudan tillsammans med andra Caritas-organisationer utför i landet. Vill du bidra till att vi ska kunna skicka ännu ett bidrag kan du sätta in en gåva på Caritas Sveriges bidragskonto Bg 5810-1312. Märk din gåva ”Sydsudan 2015”.

Fader Karlo Kaw predikar under mässan i den svårt skadade katolska kyrkan i Abyei som är ett omtvistat område mellan Sydsudan och Sudan. Befolkningen här får hjälp och stöd genom Caritas Sydsudan.

Bild: Paul Jeffrey / Caritas Internationalis