2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Ökat lidande i CAR om inte mer hjälp kommer fram

Caritas varnar nu för att lidandet för flyktingar från den Centralafrikanska republiken (CAR) kommer att förvärras om hjälpen inte ökar under 2015.

”Om inte mer stöd ställs till förfogande under detta år kommer hjälporganisationerna inte att kunna tillfredsställa flyktingarnas grundläggande behov. De kommer ännu mindre att kunna hjälpa till att få en utveckling till stånd för dessa människor”, säger msgr Roberto J Vitillo.

Msgr Vitillo leder Caritas Internationalis delegation till FN i Genève. Uttalandet gjorde han när han deltog i förra veckan vid lanseringen av ”Inter-Agency Central African Republic Refugee Response”, som är en hjälpsatsning som understöds av FN:s organisation UNHCR.

Omkring 190 000 människor har flytt från CAR sedan milisen Anti-Balaka erövrade huvudstaden Bangui i december 2013. Innan det hände hade redan 230 000 flytt undan andra strider i landet, så det totala antalet flyktingar som lämnat landet uppgår nu till 425 000. De flesta av dem befinner sig i grannländerna Kamerun, Tchad och Kongo (Kinshasa). I dessa länder har Caritas de senaste åren drivit program för utbildning och yrkesträning av flyktingarna och försett dem med jordbruksmateriel, rent vatten, sanitet och livsmedel.

Förutom dessa flyktingar utomlands räknar FN med att nästan 440 000 människor är så kallade intern-flyktingar i CAR, det vill säga att de är på flykt inom det egna landet. Och msgr Vitillo lyfte också fram deras svåra situation och uppmanade världen att komma till deras hjälp.

I CAR har den katolska kyrkan i landet, bland annat genom Caritas CAR, gjort sitt yttersta för att bistå intern-flyktingarna. Arbetet fungerar, men det är mycket svårt att utföra det på grund av det osäkra läget i landet.

”Det är oerhört viktigt att behoven som människorna som är kvar i CAR har får tillräcklig uppmärksamhet. Det gäller inte minst att hjälpa dem att bevara sin värdighet när de kämpar för att kunna vara kvar i sitt land”, säger msgr Vitillo till Caritas Internationalis.

”Vapen är förbjudna på området.” Varningsskylt vid ingången till ett läger för intern-flyktingar i CAR:s huvudstad Bangui.

Bild: Kevin Kievit/Cordaid (Caritas Holland)