2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

”Mina första tio dagar I Gaza”

Berättelsen nedan är ett utdrag från en rapport som franciskansystern Bridget Tighe skrivit och som Caritas Internationalis publicerade den 6 februari 2015. Syster Bridget arbetar nu som volontär för Caritas Jerusalem i Gaza.

Sedan jag anlände hit den 26 januari 2015 har jag själv kunnat se det arbete som Caritas Jerusalem har gjort och fortsätter att göra här i Gaza i spåren av förra sommarens krig.

Jag har följt med läkarteam som sätter upp mobila kliniker i Gazas fattigaste områden. När jag samtalade med dem som väntade på sin tur fick jag höra om deras behov av just den här typen av hjälp, liksom att de behöver mat och stöd att täcka andra grundläggande behov.

I staden Beit Hanoun såg jag ruinerna av husen där tusentals människor hade bott. Och i Khan Yunis stannade vi vid ruinerna av de hem där trettio familjer hade levt. Nu tar de sin tillflykt till skrangliga tält som knappt kan hålla sanden ute och där alla bekvämligheter saknas.

Senare kunde jag följa kvinnor från Caritas Jerusalem när de hjälper barn som traumatiserats av kriget. I arbetet i grupper får barnen tillfälle att uttrycka vad de varit med om och de får hjälp att knyta nya kontakter genom lekterapi och sagoberättande.

Från andra Caritas-medarbetare har jag fått berättat om de akutinsatser de kunde sätta in under själva kriget och strax efteråt. De delade ut tusentals hygienpaket och filtar till dem som förlorat sina hem genom bombardemangen. När så skolorna kunde öppna igen fick tusen skolbarn nya skolväskor och annat de behövde för sina studier.

När jag tanker över mina första dagar här i Gaza tror jag att Caritas första uppgift här finns uttryckt I vårt namn: “caritas” betyder kärlek. Närvaron av mobila kliniker med läkare i områden där de boende förlorat allt talar till människorna på ett mycket påtagligt sätt.  Det säger: ”vi bryr oss om er och vi är här för att erbjuda er hälsovård på ett så naturligt och värdigt sätt som det över huvud taget går i dessa extrema förhållanden”. Till och med skolväskorna, enkla uttryck som de må vara, ger ett traumatiserat och hemlöst barn hjälp att börja bygga upp sin självaktning igen.

Men människorna här i Gaza kan inte fortsätta att leva i ett undantagstillstånd och vara beroende av hjälp utifrån mycket längre. De behöver nu uppmuntran och stöd för att kunna bygga upp sina liv igen. Och också här finns Caritas Jerusalem och andra kristna organisationer med för att detta ska kunna ske genom att hjälpa till att bygga upp en ny stabilitet och nytt oberoende trots den ekonomiska blockaden.

Som franciskansyster ser jag det som ett privilegium att få tjäna människorna i Gaza genom praktiskt arbete och jag inspireras av såväl påve Franciskus ord och handlingar som den helige Franciskus exempel av att tjäna de fattiga.

Vi är alla kallade att var och en följa Kristus på vårt eget sätt. För mig är det att nu bo och arbeta i Gaza. För dig kan det vara att bidra med vad du kan för att stödja Caritas arbete som är ”praktisk kärlek”. För Caritas Jerusalems arbete i Gaza behöver ditt stöd.”

I slutet av december 2014 kunde Caritas Sverige förmedla drygt 5 000 kronor som kommit in till insatsen i Gaza. Det går fortfarande att stödja Caritas Jerusalem genom att sätta in en gåva märkt ”Gaza 2015” på Caritas Sveriges biståndskonto Bg 5810-1312.

Huset där Fared Abu Jamea Mob och hans familj bott förstördes i förra sommarens krig. I dag får han hjälp av Caritas och dess partner USAid med det nödvändigaste.

Bild: Shareef Sarhan för CRS (Caritas USA)