2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Miljoner hotas av svält i Sydsudan

Tisdagen den 10 februari attackerades regeringsstyrkor av rebellförband i norra Sydsudan. Det är en allvarlig utmaning av den nya vapenvila som slöts så sent som den 1 februari mellan landets president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar. Förhandlingar om en fördelning av makten mellan dem skulle ha fortsatt och tanken var att ett slutligt fredsavtal skulle undertecknas senast den 5 mars i år. Nu är hela denna process hotad.

Tilläggas ska att de båda ledarna redan har såväl undertecknat som brutit sex tidigare avtal om vapenvila sedan inbördeskriget bröt ut i december 2013. Det började efter att president Kiir i juli samma år hade sparkat sin vicepresident Machar.

Efter de senaste händelserna fruktar nu FN att inbördeskriget ska blossa upp igen och organisationer varnar för att 2,5 miljoner människor i landet hotas av svält. Organisationens chef för humanitära frågor Valerie Amos sade i tisdags att hon själv sett utbredd förstörelse och ohållbart lidande under ett tredagarsbesök i landet nyligen.

Caritas Internationalis gjorde tillsammans med Caritas Sydsudan ett upprop i slutet av 2014 för att kunna hjälpa de allra hårdast drabbade människorna. På plats finns flera andra Caritas-organisationer, bland dem Cordaid (Caritas Holland) och Trocaire (Caritas Irland). Katolska kyrkan i landet är också mycket aktiv för att hjälpa de flyende människorna, bland annat genom stiften och Caritas Sydsudan.

FN (OCHA) beräknar att 1,5 miljoner människor ha tvingats lämna sina hem sedan striderna bröt ut och nu lever som internflyktingar någonstans i landet. Denna siffra väntas öka i år.

”Många befinner sig i en mycket svår situation, inte minst de som inte kan lämna de områden där konflikten är som värst”, säger Gabriel Yai som är ordförande för Caritas Sydsudan.

Den katolska kyrkan i Sydsudan har kallat inbördeskriget i landet för ”omoraliskt” och understrukit att det har utvecklats till en etnisk konflikt som leder till en spiral av fruktan och hämnd.

Konflikten tillsammans med brist på regn och utsäde gjorde att skördarna i slutet av förra året var små. Det är skälet till att man nu befarar att 2,5 miljoner människor hotas av svält.

”Caritas Sydsudan kan ta sig in i de drabbade regionerna, men vi har inte nog med resurser som det är nu”, säger Gabriel Yai.

Men med hjälp av det uppropet i fjol hoppas man kunna förse människor med mat, rent vatten och hälsovård. Hoppet är också att man ska kunna hjälpa en del av dem som tvingats fly att kunna återvända hem och förse dem med utsäde och redskap för att kunna få igång matproduktionen igen.

Till detta upprop kunde Caritas Sverige i december 2014 skicka 250 000 kronor genom Caritas Internationalis.

Bild: Arie Kievit/ANP

Ett läger för flyktingar utanför huvudstaden Juba I Sydsudan.