Caritas utvidgar sitt arbete i Aleppo

I Aleppo slutade beskjutningarna och skottlossningen i december 2016 med att regeringens styrkor intog den östra delen av staden. Trots att det nu gått ett och ett halvt år sedan kanonerna tystnade ligger mycket av Syriens största stad fortfarande i ruinerna och mer än två miljoner människor behöver humanitärt bistånd.

Trots att behoven är stora är det många hjälp- och välgörenhetsorganisationer som lämnar staden. För att bekämpa den krisen kommer Caritas Syrien nu att utvidga sitt arbete i staden genom att lansera en ny kampanj i augusti i år. Den ska pågå i tre år. (Grundplåten till denna nya kampanj är resultatet av årets fasteinsamling här i Stockholms katolska stift).

”Den pågående krisen i Aleppo kräver ett mer fokuserad ingripande för att se till att behoven hos de mest utsatta uppfylls och att människor får stöd för att bygga upp sina försörjningsmöjligheter igen och upprätthålla dem”, säger George Kahal som är direktör för Caritas i Aleppo.

Planen med den nya kampanjen som omfattar cirka 40 miljoner kronor är att hjälpa drygt 34 000 personer med alltifrån mat och husrum till medicin och hälsovård.

Carita Syriens förra hjälpprogram i såväl östra som västra delen av Aleppo, som avslutades i och med maj månad i år, nådde mer än 20 000 personer med en total insats av cirka 25 miljoner kronor. Det finansierade olika slag av materiellt stöd och stöd till återuppbyggnadsarbetet. Dessutom ingick rådgivning, psykosocialt och medicinskt stöd och inte minst stöd utbildning. (Också här har svenska gåvor bland annat från adventsinsamlingen 2016 gett gott stöd.)

Caritas Syrien har särskilt tagit sig an Aleppos barn och gett dem särskilt stöd. Skälet är bland annat att de flesta av barnen i Aleppo har förlorat flera år av sin skolgång. Caritas ger därför extra lektioner för att bidra till att eleverna får upp farten igen och kan komma i kapp. Caritas ger också stöd till offentliga och privata skolor och universitetsstuderande.

Ibtisan, som bor i Aleppo, skickar alla fem av sina barn till skolan. Alla deltar också i aktiviteterna i ett lokalt Caritas-center, där det ges extra lektioner i engelska, matematik och arabiska.

”Det går allt bättra för barnen och de vill gå till Caritas nästan mer än till skolan. Det viktigaste jag vill är att de ska göra är att fortsätta att lära sig så mycket som möjligt”, säger Ibtisan.

I Jabal Badro, ett av området är värst drabbade av våldet i östra Aleppo, är Caritas Syrien den enda organisation som hjälper invånare.

”Vi bidrar inte bara med humanitärt bistånd. Vi förbättrar också livet för människorna där”, säger Layous Nawras som är Caritas projektkoordinator i Syrien.

”När Caritas anlände till den östra delen av staden var infrastrukturen förstörd. Till exempel var all vattenledningar var trasiga. Därför satte Caritas Syrien ut tankar och körde in vatten med lastbilar”, tillägger han.

Caritas Syriens arbete hittills och dess nya treårsplan för att hjälpa Aleppo och dess invånare kan inte återställa staden till vad den var före kriget, men den bidrar till att kunna leva i den situation de befinner sig i.

”Vi står inför en utmaning, men vi är redo att möta den”, säger Geroge Kahal.

Caritas Syrien arbetar i alla större kris-zoner Syrien, inklusive huvudstaden Damaskus och staden Homs. Totalt hjälpte organisationen omkring 230 000 personer inne i landet under 2017.

Människorna i Syrien och inte minst Aleppo behöver fortsatt hjälp. Du kan göra en insats för att bistå dem genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk talongen eller överföringen med ”Syrien 2018”. Du kan också ”swisha” en gåva till 900 4789 och märka det med samma ord.

Tack för din gåva! 

Caritas Syriens arbete bidrar till att innevånarna kan leva i den situation de befinner sig i. Bild: Caritas Syrien.