Caritas manar till snabba insatser vid FN-möte om rohingya

av Harriet Paterson/Caritas Internationalis

 

Vid FN-mötet i Genève i slutet av oktober i år om den flyktingkris som rohingya-folket nu utgör manade Caritas till skyndsamhet när det kommer till att omsätta de löften som gavs till praktisk hjälp.

 

”Länderna måste uppfylla sina löften och betala ut pengarna snabbt, så att det så fort som möjligt kan översättas till praktisk hjälp för dessa utsatta människor, sade Amparo Alonso Escobar som leder Caritas Internationalis delegation till FN.

 

Under mötet lovade de deltagande länderna att bidra med 2,9 miljarder kronor till FN:s insatser. Antalet rohingya som anlänt till Bangladesh utgjorde då mötet hölls drygt 603 000 personer enligt FN.

 

Flera Caritas är redan på plats och i gång med att stödja rohingya-flyktingarna från Burma sedan de flytt över gränsen till Bangladesh. Väl framme där är deras situation mycket ömtålig.

 

”Det internationella samhällets löften om hjälp kommer inte en dag för tidigt. Hjälpen behövs snarast för dessa personer som utsätts för en akut risk för sjukdomsutbrott, övergrepp och människohandel. Caritas är djupt oroat över att minst 35 procent av de familjer som anländer utgörs av ensamstående kvinnor, barn och äldre, vilket gör dem oerhört sårbara i de överfulla provisoriska lägren”, säger Caritas Internationalis generalsekreterare Michel Roy.

 

Medarbetare från Caritas Bangladesh och det katolska stiftet Chittagong som jobbar i lägren rapporterar om de faror som möter dessa oskyddade familjer i lägren som är oroväckande överbefolkade. Särskilt gäller det unga kvinnor och barn och det finns bevis för pågående människohandel in i sexhandeln och en hög risk för könsrelaterat våld.

 

”Familjer där det inte finns några män, eller inga föräldrar, utsätts för den största faran. Många kvinnor och barn som kommit för att få mathjälp har varit sjuka. Barn, åldringar, gravida kvinnor och funktionshindrade personer som flytt till Bangladesh lider fortsatt oerhört”, säger Caritas-medarbetare.

 

Tusentals anländer dagligen till ”Nollpunkten”

 

Situationen förvärras hela tiden, då massutvandringen av traumatiserade människor som flyr från militära tillslag mot deras hembygd i Myanmar fortsätter dagligen, rapporterar Stefan Teplan från Caritas Tyskland som finns på plats vid gränsen mellan Bangladesh och Myanmar på ett ställe som lokalbefolkningen kallar ”Nollpunkten”.

 

”Jag kan se kilometer efter kilometer av flyktingar som står i kö. Och man kan se i deras ansikten hur utmattade de är efter att ha flytt genom djungeln i dagar, i vissa fall veckor ”.

 

Flyktingarna berättar för Stefan att de hade tvingats lämna över sina sista pengar eller smycken till skrupelfria människosmugglare som för över tusentals människor med båt över gränsfloden till Bangladeshs. Rohingya-flyktingarna har inte haft något annat val än att lämna, säger en av männen som köar:

 

”Soldaterna och myndigheterna i Myanmar sade till oss om och om igen att det är bättre för oss att bege oss till Bangladesh. De vill bli av med oss. De bränner ner husen för dem som vägrar att lyssna. Jag tror inte det någonsin kommer att vara möjligt att återvända.”

 

En annan av de nyanlända flyktingarna berättar om hur mycket hon hade redan lidit: ”Jag bryr mig inte vad som händer med mig i Bangladesh nu. Det kan inte bli värre. Kanske måste jag tigga. Det enda som är viktigt för mig nu är att jag slipper att längre frukta för mitt liv ”.

 

”Jag ville knappt överleva”

 

Medarbetarna från Caritas Bangladesh som distribuerat livsmedel och redskap till 70 000 personer i lägren, sitter på bambumattor under leriga presenningar och lyssnar på berättelser från dem som har riskerat så mycket för att komma hit. Hasmat Ara, 30 år, berättar att hon flydde från en by som heter Tongbazar med sina barn och den funktionshindrade maken genom djungeln.

 

”Vi var hungriga varje dag, men vi hade vatten. Vi nådde fram till floden efter tolv dagar. De kuperade vägarna, den täta djungeln, regnet – vi hade uthärdat allt, eftersom det inte fanns något annat vi kunde göra. Jag hade en bebis på ena armen och på andra sidan min man med hans handikapp. Jag ville knappt överleva... Sedan vi passerat gränsen, ställde de som tog emot oss upp och försökt mätta vår hunger med vad de kunde avvara själva. Jag åt så litet som möjligt och gav till mina barn ”.

 

Sedan hon nu har tagit emot baslivsmedel och redskap från Caritas och WFP (FN:s livsmedelsprogram) är läget litet bättre för Hasmat: ”Nu jag kan laga mat själv och se till att mina barn har tillräckligt att äta”.

 

Förutom det pågående utdelandet av livsmedel genomför Caritas Bangladesh tillsammans med CRS (Caritas USA) en grundlig kartläggning av flyktingarnas behov och kommer att arbeta med barnens säkerhet och utbildning. Akuta hjälpprojekt förbereds även för att leverera välbehövligt akutboende, vård, vatten, sanitet och hygien.

 

Caritas Bangladesh med stöd av hela Caritas-nätverket har ett program igång för att bistå de rohingya-flyktingar som kommer till Bangladesh. Eftersom situationen fortsätter att förvärras och fler flyktingar dagligen anländer från Myanmar kommer detta program att förlängas och utvidgas. Vill du bidra till att ge dessa flyktingar hjälp kan du sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789. Märk gåvan ”Rohingya”. Du kan också swisha in en gåva till 900 4789 och märk den med samma ord.

 

Tack för din gåva!

Utdelning av hjälp i flyktinglägret Kutupalong i södra Bangladesh.

Bild: Tommy Trenchard/Caritas Internationalis