Biskop José Luis Azuaje vädjar för Venezuela

I krisens Venezuela har de katolska biskoparna under lång tid varit en stark röst som kritiserat regeringens auktoritära attityd och krävt dialog, nya val och till och civil olydnad.

 

Men åtminstone en av dem insisterar på att biskoparna inte står i opposition till regeringen, utan att de är ”för folket”.

 

”Om att vara för folket kallas för att vara i ”opposition”, då kommer vi att kallas för medlemmar av oppositionen”, sade biskop José Luis Azuaje Ayala till nättidning Crux i slutet av maj i år.

 

Biskop Azuaje är biskop av Barinas, en stad i Venezuela på gränsen till Colombia. Men han är också ordförande för Caritas Sydamerika och Karibien.

 

”Kyrkan står alltid på folkets sida. Och ser vi att våra barn dör och är undernärda, då måste biskoparna säga ifrån.”

 

Nu uttalar sig biskop Azuaje om behovet om hjälp utifrån få att få bukt med den allt svårare situationen för människorna i dagens Venezuela. Han gör det i en video som Caritas Internationalis just har publicerat. Videon är förstås på spanska, men den har en översättning till engelska i undertexten.

 

För att se en längre version av videon, klicka här: https://www.youtube.com/watch?v=22hHB9doWlQ&feature=youtu.be

 

För att se en kortare version av videon, klicka här: https://www.youtube.com/watch?v=K2F6U8vu_xs&feature=youtu.be

 

Det är redan känt att Venezuela inte tar emot hjälp utifrån, trots att nu 82 procent av befolkningen lever i fattigdom, en skriande brist på läkemedel råder och att sjukdomar som varit utrotade nu har återvänt (malaria, difteri och tbc). Men nu har Caritas Internationalis genom att samarbeta med 10 stift i lika många delstater i Venezuela lyckats sätta igång ett hjälpprojekt som löper under ett år framåt.

 

Målet med hjälpprogrammet är att 4 800 särskilt utsatta familjer, 7 200 undernärda barn under 5 år och 1 500 havande kvinnor ska få den hjälp de behöver. Du kan bidra till detta hjälpprojekt genom att sätta in en gåva på biståndskontot Bg 900-4789 eller swish-numret 900 4789. Märk din gåva med ”Venezuela”.

 

Tack för din gåva!